Sunday, September 5, 2010

Indonesia Malaysia

pernah dengar x lagu niih

Indonesia...Malaysia..2 sahabat lama,2 negeri berlainan namun ......la la la laaaalaaaaalaaaa
 pebende  ntah lirik die,baru2 ni ramai yang merespon perkara yang melibatkan pergaduhan Malaysia n Indonesia,sebelum ni ada jugak tap mungkin ramai yg malas nk amik tau die surut kembali dan kali ni media timbulkan balik,for sure sume ni beragenda.Cite pasal indonesia,saya ramai kwn2 indonesia...dalam kelas sy shja ada lebih kurang 7 org raja,denni,satri,ika,farra lestari n melly tu  x termasuk junior oleo,Dalam kelas mmg xde masalh kot untuk berkomunikasi sbb rasa mcm xde beza,mule2 tu mmg agak x bese,dorang x bese ngan student malaysia student malaysia pun x bese ngan dorang...yg lebih dorang pelik adalah student Chiness ckp cina dlm kelas,kat Indonesia ada gak chiness tap dh xde langsung loghat cina dorang..itulah perbezaan kot.

apapun sprti yg selalu sy tulis kita raikan kepelbagaian dengan daun kaduk (tajuk tesis saya adalah daun kaduk sebagai anti-oxidant dlm minyak kelapa sawit).Apabila media memainkan sentimen nasionalisme kat sini,beginilah jadinga,puak2 yg x matang n tau nk marah je akn melenting x lain x bukn UMNO dan sekutu denganya,cuba kita tenang dulu kaji n selidik kenapa hal mcm gini kita nak marah nk maki sgt x tentu pasal.Cuba kalo kita fikirkan bahawa Indonesia merupakan negara yg paling ramai orang beragama Islam,bayangkanlah kalo kite terlalu memikirkan berlainan bahasa,bangsa,keturunan dan bnde2 yg mcmnilah mmg kita akn jd marah,cube kite swing pemikiran bahawa mereka satu akidah dengan kita,semuanya mengatakan Lailahaillah Muhammad Rasulluah x kan ada masalah gini..

Agenda yahudi kita kene betul2 hati2,mereka mmg nk pecah belahkan org Islam..ada org Islam sendiri yg badigol tertipu dengan agenda2 ni then keluar menyatakan bantahan maki hamun x tentu pasal then org yahudi tergelak2 kat golongan ni sbb dh tertipu dgn dakyah mereka.bagi yang memahami tentu sukar untuk kalian menenggelamkan golongan2 jahil Islam ni,hanya mngambil Islam sikit2 then yg x kena dgn kehidupan mereka,mereka ketepikan..malas nk ulang mereka ni dr golngan mana.Insyallah kemenagan Islam pasti akan ada,dan seharusnya penggerak2 harus melengkapkan tarbiyyah dan diri dan ilmu siasah yg mantoop untuk meneruskan agenda Islam pulak,ni bukan benda main2 ini perkara serius...jadikan Malaysia sebuah negara yang dipercayai oleh negara berpendudukan Islam dan negara yang ditakuti Zionist dan musuh Islam dengan adanya individu,keluarga dan seterusnya kepada masyarakat yang soleh dan solehah..TAKBIR!!!ALLAHUAKBAR...

Maka saya menyeru untuk buatlah perubahan untuk PilihanRaya Umum akan datang niih

2 comments:

Ahmad Tajuddin Abdullah said...

salam ziarah kak...
mantap kak....terus to the point...
apepun memang UMNO ni da tua cacat da....

giler2 dunia perkauman nih....habis rosak segalanya....

Siti SArah Ahmad Rusli said...

sikap rasict ni x bagus