Saturday, May 14, 2011

wow!!Latihan Industri yang bisa mengubah paradigma ku berfikir


Kepada pembaca yang saya kasihi sekalian...sekian lama jari-jari ini malas menekan papan kekunci mengupdate blog.Dalam entry kali ini,suka untuk saya kongsi serba sedikit apa yang saya perolehi melalui Latihan Industri (LI) saya di MARDI Hilir Perak Teluk Intan.Tak sampai sebulan pun tempoh saya berLI disini,namun pelbagai perkara menarik,meletihkan,rasa nak mati,excited,rendah diri malu dan sebagainya.Terbukti kata-kata yang sudah bekerja bahawa alam pekerjaan sama sekali lain dari zaman kita kat kampus dulu,ayat macam dah grade kan?hehehe...pe2 pun LI ini sangat banyak mengubah diri saya kepada yang agak kurang displin dari segi masa pandai pulak saya memaksa diri berpagi2,siapkan report dan benda yang paling lemah adalah pengurusan masa.Saya sebenarnya dapat kekuatan untuk berpagi apabila ada yang sayangkan saya mengejutkan saya pagi2 that is my mom n my dad.Ayah juga kata,tak ubah3 perangai liat bangun pagi,mungkin hampir 4 tahun dah tinggalkan zaman bersekolah yang nak tak nak kena bangun jugak..wow!!!rasa cam nak berkepit ngan my family after grade ni.Rasa macam dah sebati diri ini dengan Teluk Intan,rse cam....nk stay sin je.hehehe :-)

Bekerja dari dalam lab,ke ladang,nusrey betul2 memberi saya satu kekuatan dan keinsafan bahawa penyakit malas yang saya terajui sekian lama harus dihentikan serta -merta!!Ada abang2 n akk2 yang berpanas,berpeluh membuat kerja bagi membesarkan anak2,menguruskan keperluan diri dan rumahtangga.Sangat bersungguh-sungguh dan ikhlas terpancar setiap kali melakukan kerja..yang positif saya akan lihat untuk memberikan saya kekuatan,yang negatif saya akan buat tak nampak n abaikan je.Dengan kenaikan harga gula termasuklah lain2 keperluan lebih kesian saya kepada orang-orang kampung disekitar yang bekerja diladang yang besarnya lebih kurang 400 ekar.Berdepan dengan pelbagai hidupan berbisa dan menggelikan seperti kumbang yang ada tanduk tu (beso x hengat),tebuan,lipan,ular dan kalau bernasi baik nampaklah babi hutan tap buat masa ini saya dah terserempak dengan lipan,biawak,burung cam bangau tap entah nme die pe,dan biawak yang Masyallah beso.Tak termasuk sakit kepala berpanas bawah cahaya matahari,ya Allah...saya yang baru sehari bawah matahari dah rasa cam ape ntah,ni kan pekerja2 lain yang bertahun2 dengan cuaca Teluk Intan yang sangat panasnya.Sampai satu tahap apabila saya mencangkul tengah-tengah panas dan ada terjumpa lipan,rasa cam nak suruh je lipan tu sengat saya dan kalau saya pengsan leh lah berteduh kejap....hahahah,teringat balik rasa gedik pulak :-)

So,saya nak share gambar2 sekitar kawasan saya LI dan pembaca ketahuilah kalau kita rasa susah ada lagi yang lebih susah dari kita,dan yang rasa cam senang n suka menolong.Tolonglah golongan-golongan pekerja ini supaya hak mereka sebagai rakyat Malaysia tidak diketepikan.Bersungguhlah dalam memberikan mereka keadilan sosial.



sakinah amik data..patah leher mendongak

sume perlu diukur dengan kejituan..dulu malas masuk lab,skrg hari2 terpaksa menghadap lab

take a break..kopi bujang dr lab


nilah peneman saya sepanjang LI..namanya Nurul Sakinah budak USM..sekali pandang muka die teringat pada my ex- bos :-).Skrg dalam proses menganalisis sampel kelapa parut.


Petang2 kalau x buat apa2 saya akan menolong wak rahim membungkus santan yang lebih untuk mmbuat VCO (Virgine coconut oil)

En.mizi.."saerah,ni x betul ni..buat balik"..sejak bile nme aku saerah ni..hahaha layannnn..about  150 sumenye,hambek ko!



rempit menjadi sebati dalam jiwa ini,sehinggakan tergolek sbb laju sgt dalam jalan yg  mcm ni...sape rse die hebat sgt jom kite try kat jalan ladang ni,hehehe
Pn.Faridah yg sentiasa baik n pandai pujuk kalau saya tengah termenung jauh kepenatan
'Akan ku usahakan tanah ini'...'monolog dalaman  yg poyo selepas mmbuat linening pokok kelapa

9 comments:

ce teka sapa saya.. said...

rasa seronok+syahdu plak tgk gmbr2 awk ni sarah. skrg ni awk baru LI kan, nnt dah kerja btul2 bru rasa mcm mn sukarnya menguruskan byk hal dlm 1 masa. antara kerja,rumah tangga dan jamaah. sangat2 memerlukn disiplin y tinggi utk survive. smoga awk berjaya dlm latihan ni yer. ada masa, mai la blk bangi..

Siti SArah Ahmad Rusli said...

saya seronok bekerja...,macam2 jenis lapisan org sy jumpa,reaaly like it n dekat ngan family :-),mungkin agak payah nk dtg bangi

Anonymous said...

best nye kerja di mardi..berpenat2 dahulu..nanti dh grade bole jd pegawai yg menghargai org bawah pula..kerja kerja juga..solat jgn lambat..dhuha amalkan..5 minit pas minum kopi bujang tu

Siti SArah Ahmad Rusli said...

tq kak miza atas tazkirah ko

Kak Bell said...

teluk intan.. tanah tumpah darahku~.. waaa... cambest je sarah kat sana.. nak2 tang naik moto kat ladang.. tempat yg seswai tuk mcari ilham.. i'm thinking 2 visit u there.....

Siti SArah Ahmad Rusli said...

dtglah k.bell pintu rumah saya sentiasa trbuka :-)

NHF said...

Salam. nak tanye...proses buat VCO tu untuk produk yg mana satu ye? Boleh detail skit x produknye? or supply mane2?

Siti SArah Ahmad Rusli said...

Oh mcmni..product VCO ni x djual,utk kajian kuantiti bukanya ada alatan utk mngetahui ikatan kimia yg sepatutnya ada pd VCO ni,product utk kajian..mardi sni byk kpd pengurusan ladang kelapa,nk beli kelapa dan lain2x lagi

Hazirah Rosli said...

boleh saya tau..awak belajar kos apa?