Thursday, March 11, 2010

Oleokimia

Assalamualaikum...
sebagai seorang pelajar Oleokimia d UKM,adalah wajar utk saya bercerita sedikit mengenai apa itu Oleokimia dan bidang tugas sbg oleochemist..baru2 ni kami dr 1 st year smpai lah brader PhD tlh ke Perak utk mngikuti satu lawtan ke kilang Oleokimia..byk input yg menarik dan terbaru yg kami perolehi..sebenarnya Malaysia menghadapi satu kesukaran besar dalam memepertahankan minyak sawit sbg salah satu minyak yg selamat utk d gunakan..plbagai propaganda tlh dimainkan barat akibat 'cemburu' dengan 2 negara iaitu Malaysia dan Indonesia  yang merupakan negara pengeluar minyak sawit terbesar d dunia..pada awalnya mereka mengatakan minyak sawit adalah minyak yg t 'unhealty' kemudian brtukar ke 'enviromental issue' isu kemudian issu orang utan dan yg trbaru ingin melaksanakan satu projek biodisel yang sebenarnya hanya menguntungkan kepala kapitalis dan meranakan org2 biasa.

Isu ini nampak remeh,tap ia sebenarnya akan berbalik kpd penduduk sendiri.Pelbagai program penerangan telah diaturkan dan sebenarnya penyumbang terbesar ekonomi Malaysia adalah kelapa sawit..so sebagai rakyat Malaysiakita seharusnya lebih mengetahui agenda2 buruk perancangan barat supaya lebih berhati2 dalam memilih rangkaian produk..Oelokimia sebenarnya adalah bidang kajian atau pembelajaran mengenai minyak organik..minyak organik seperti minyak tumbuhan dan lemak haiwan..kajian yang mengetegahkan apakah yg dapay dilakukan dengan minyak2 dan lemak2 ini..antaranya baranagan kosmetik,sabun,dakwat,makanan dan apa sahaja yg mmpunyai campuran minyak oraganik.

Bercerita mengenai oleokimia saya pasti tidak dapat melupakan sahabat2 oleozz yang akdang2 sy sendiri takleh nk ckp pape psal prangai dorang nii..sy skali laah join..nak ckp pelik dorang ni manusia biasa,tap itulah kalo dah kuliah asyik2 muke yg sme akrab die lain mcm sket..kpd kwn oleozz sume kte mnghadapi satu fasa kritikal utk mmpertahankan rezeki Allah yg dkurniakan kpd negara kita ini..berat tugas slps kita melangkah ke alam pekerjaan  selain dr tugasan2 biasa dalam kuliah.

Apabila kami bersama,sengal laah dunia..d masjid besi Putrajaya pada jam 1 pg...





Gojes...

Layannnnn....

12 comments:

albariti said...

hmm. dunia sawit memerlukan sarah ni...
go go gilrz~

Siti SArah Ahmad Rusli said...

Insyallah akan berjaya mmbina satu lg kilang sawit..kat Parit kot pasni,hehehe

ain said...

salam, sy pljr lpsan matrik.
b'minat gak dlm oleo ni..
ok x bljr oleokimia? senang x..
n brpa sbjct yer..
em, harap dpt la kongsi pgalaman dlm bdng ni..tq..

Siti SArah Ahmad Rusli said...

hai ain..tahniah jika awak dapat kos ni..kos ni pd tahun satau awak akan belajar mngenai kimia asas..tahun 2 akan diasingkan dgn pelajar kimia lain sprti tech.kimia dan pure kem utk blajar pengkhususan mngenai minyak..belajar mngenai sabun,kosmetik,makann dan lain2 yg berasskan minyak...sangat seronok dan unitnya 135..Insyallah jika rajin dtg kelas,aktif dgn kelab dan baik dgn kawan2 sekelas..sangat tak susah nk skor..selamat mencuba

nor said...

akak2 . tgh bz nk isi form upu nih.mncabar x bidang nih?peluang kije mcm mana nnti ye kak ?

Siti SArah Ahmad Rusli said...

ye saya..mencabar yg menyeronokkan,kalau minat kimia Insyallah suka je..lab every week mcm matrik jugak,peluang kerja...kalau larat kerja lah dgn company tp gaji best cuma penat sket kot,peluang kerja ehh..urmm,tgk rezeki jugak ada kawan2x mudah dpt kerja ada yg susah :-),semuanya rezeki dr Allah

mynameisdifayesa said...

susah tak belajar nye ????plis balas

Siti SArah Ahmad Rusli said...

senang je kalau rajin g kelas, buat tuto masuk lab dan baik dgn pensyarah.Sebab tahun pertama belajar kimia asas yg penuh dewan kuliah tu..tahun 2 3, kelas Oleokimia khas utk student Oleo n ada lah sket2x kuliah besar..yg penting minat subjek Kimia Insyallah, mudah lah Oleokimia tu nanti :)..gud luck korang sume

izzah said...

salam kak, apa peluang kerjaya bagi lepasan oleokimia ni? laku x bidang nie? and saya cari kat google, x ramai yg bercerita psl oleokimia. time akak, yg belajar kos oleokimia ni ramai x?? saya agak risau sbb saya dapat tawaran oleokimia ni.. harap akak balas.

Anonymous said...

salam.saya pelajar lepasan matrikulasi.agak agak kalau pointer 2.8 boleh lepas tak kalau nak joint program oleokimia ukm ni?

Siti SArah Ahmad Rusli said...

Maaf ye lambat balas..lama x tengok blog..ponter mcmtu ada masuk oleokimia tapi kena kental sikit sbb selalunya second intake dan untuk rayuan pastikan letak subjek oleokimia tu lagi sekali bukti kesungguhan kita nak amik kos tu..dan kalau xdpt juga buat je pertukaran kos bila dah masuk U nnti..btw pasal kerja, banyak je kerja tapi company, yg MPOB pun kbnyakkanya mereka yg nak sambung master PhD..pape pun belajar bendalah ni best dan pasal kerjaya minta maaf cakaplah kos apa pun susah nk dapat kerja sekrang ni..hehe

Najib Abdullah said...

Mcm bes je oleokimia ni.nk join caner