Sunday, July 1, 2012

Kronologi Penulisan Tesisku

Assalamualaikum..

Saya rasa serba salah pada mulanya ketika ingin menulis post ini.Mungkin akan ada yang mengatakan saya membuka aib sendiri, kot2x nanti jadi wakil rakyat ataupun orang penting Malaysia akan ada cakap-cakap mengatakan "huh!!tulis tesis yang mudah tu pun ada masalah rupa2x ko ni sarah"..Namun selepas difikirkan kembali mungkin ini boleh menjadi satu penaik semangat sahabat-sahabat pembaca yang akan dan pernah melalui suka duka assigment atau projek yang tak siap-siap dan lagipun saya ni bukanlah orang penting lagi dalam mana-mana sudut hati siapa-siapa pun lagi (ayat pasrah habes) hehehe, golongan marhean dan hamba Allah yang penuh kehinaan sahaja yang cuba mencari kesempurnaan dan bukanlah mendahagakanya sangat..Maka, saya ceritakan jugaklah.

Bermulanya tahun 3 sem 1, penulisan proposal saya buat dengan begitu bersemangat.Boleh dikatakan setiap hari saya bercita-cita mahu bertemu dengan Dr.Nazaruddin penyelia tesis saya. Dan Alhamdulillah mudah sahaja berjumpa denganya. SMS saya dibalas, call saya diangkat dan wow!!sangat smooth penulisanya.Siap pun on time dan saya menjadi orang pertama yang membentangnya. Ketika itu, saya nak sangat pakai baju pink yang ada kilat-kilat pemberian mak saya, dah siap iron dan menggantungkanya cuma bersedia untuk dipakai.Pakai sahaja di badan, ada kawan tegur.."waa, sarah dah macam nak pergi bertunang dah aku tengok kau ni", terus saya menukar baju coklat biasa yang dipakai tanpa perlu iron dan bergegas ke tempat pembentangan.Ketika itu, saya rasa seperti semua perkara dan masalah saya boleh atasi.Keyakinan yang tinggi pada diri sendiri, peergghh..sangat bahagia dan sempurna.

Habis sahaja, sem 1 saya pulang ke Sabah pada ketika itu mak ayah saya masih menetap disana.Saya merengek2x mahu pulang awal dengan mak saya kerana mahu masuk lab. Mak benarkan je walaupun perlu membayar denda kepada MAS hampir RM120.00 kerana menukar tiket. Tapi, saya dah bersemnagat waja nak ke lab di UKM ni.Dalam seminggu sahaja saya dirumah dah kembali ke semenanjung.Saya masuk lab pada hari pertama, dan pada hari itulah ada satu perkara yang sangat saya tidak jangka.Sedikit pertengkaran berlaku akibat dari perebutan bahan-bahan ingin melakukan eksperimen.Pada ketika itu, moral saya jadi down.Saya tak sanggup tengok orang berlumba-lumba dan seakan-akan tidak peduli masalah orang lain as well as part mereka siap. Maka, ketika itu saya bertekad, saya tak nak masuk lab ketika ramai orang. Perasaan rendah diri mulai timbul tatkala pelbagai term sintifik dikeluarkan.Dan saya, terkial-kial mencari solusinya. Saya akui, saya dahulu memang sukai subjek kimia ini, seakan-akan dijodohkan dengan subjek ini. Namun, tatkala berhadapan dan mempelajarinya secara mendalam, saya seakan hilang punca.waaa..dahsyat!! Siapa nak tolong kita, kalau bukan diri kita sendiri.Saya gagahkan diri stay dengan course yang telah diberi, saya bersangka baik dengan semuanya dan mahu menghabiskan sahaja degree pada waktu itu.Lepas habis degree, saya fikir lain nak buat apa.

Dan sehinggalah pada akhir sem 2, lab saya Alhamdulillah siap dengan bantuan sahabat saya Hawa.Rakan course yang tinggal berhadapan bilik saya. Dia teman saya sepanjang hari menyiapkan lab. Aceli mudah je kalau kita dah tahu step.Maka, saya pun menghadap pensyarah untuk minta tangguh VIVA dan penghantaran tesis. Ya, dimarahi beliau kerana saya lambat, namun ada kata-kata semangat dipenghujung ayatnya itu, iaitu "awak extend je lah sarah"..dan dengan yakin saya mengatakan," x nak, saya x nak extend"..  mungkin lepas habis LI saya cuba hantar  kerana saya agak yakin, ketika LI akan ada masa senggang yang banyak untuk menyiapkan penulisanya.

Namun, apa yang kita rancang x semuanya berjalan lancar. Keluarga saya mengalami satu perubahan situasi yang cukup mendadak dan dahsyat.Seperti dalam drama-drama dan filem2x dikaca television.Saya akan jadikanya rahsia dalam hati ini.Biarlah yang tahu dan dengan pengetahuanya, yang tidak tahu saya tetap akan merahsiakanya.Bermulalah fasa perubahan perasaan kepada yang yakin segala masalah dapat diatasi kepada seorang yang lemah dan cepat termenung.Mood jadi hilang, rasa nak lari dari keadaan tapi Alhamdulillah dengan sedikir kekuatan dari Allah, saya tempuhi tempoh-tempoh yang paling dukacita yang pernah saya lalui sepanjang 22 tahun pada ketika itu. Hidup mesti diteruskan, saya banyak membaca kata-kata hikmah, chat dengan golongan-golongan berjiwa halus sebab kekangan masa untuk berjumpa bagi membina kembali keyakinan kepada diri ini.Allah, Allah Maha Mengasihani, saya memohon belas ehsan dari Allah untuk memberi petunjuk kepada diri ini, tiada jalan ketika itu dan cuba bersangka baik, Allah sedang menguji tahap kesabaran bagaimana menempuhi dugaan ini.

Maka, kata-kata semanagat pensyarah itu benar.Saya extend kerana tiada daya rasanya untuk menghabiskan apa yang tidak habis bagi yang sepatutnya habis itu.Saya cuba membuka lembaran baru kehidupan. Bertemu semula sahabat-sahabat dan Alhamdulillah, sedikit-sedikit datangnya kebaikan dari dugaan itu.Rasa bersyukur mulai timbul tatkala dapat dugaan itu, semuanya ada hikmah dan sudah menjadi tanggungjawab orang mukmin untuk mengutip segala hikmah dari dugaan dan cubaan yang diberi Allah oleh hambanya.Bukan nak declare saya ni beriman ke apa, tapi why not kita try menjadi orang beriman.Tidak salah, malah Insyallah diberi pahala oleh Allah.

Dan episode kerisauan mulai hilang tatkala, ada teman iaitu kak Nurul Syamila Marlan (k.mell) yang tidak putus-putus memberi kata-kata semanagat yang saya sangat sukai,Beliau menemani saya sepanjang kami sama-sama menaip.Penulisan tesis saya siap, cuma berlengah-lengahkan untuk dihantar kerana ada alasan saya yang tersendiri selain dari faktor teknikal dan alasan yang paling kuat adalah, saya tak nak viva depan junior-junior, rendah diri beb.(x tau lah rendah diri ke ataupun ego)..urmm..benda pun dah lepas, dan saya pun hantarlah, dan dijeling oleh SU Dr. ehem-ehem yang sangat mahal senyumanya.Punya main manis senyuman yang saya lemparkan kepadanya, dia boleh buat dek je...sabo je lah hati.Maka, viva saya pun telah selesai  walaupun agak hangat dengan soalan-soalan panas dan menduga keimanan almaklumlah, dah jadi pesalah hantar tesis lambat kan. Terima je lah.Tidak lupa, ketika viva pun saya  masih ditemani sabahat saya kak.mell ly coslow.Selesai viva, agak-agak dalam 70% telah selesai tugas untuk tesis ini. Perlu edit apa yang ditegur a.k.a dimarah akibat kesalahan penulisan yang serius mahupun kesalahan tidak serius, tapi xpe...anggap je itu marah-marah sayang.Kadang- kadang nak amik hikmah kena terima baloh dulu..huhuhu

Dan itu sahajalah coretan saya, dan Insyallah jika keluar nanti dari UKM..saya mendapat sesuatu yang sangat berharga dari sini. ^_________^.


http://www.youtube.com/watch?v=R6WRij4PMhw

Part paling best adalah kawan dia jawab  "Buatlah assigment"...

2 comments: