Saturday, April 17, 2010

Masalah tidur yang dahsyat...



 Anak b.lan (pnyelia silat ) tido...

 Mungkin ramai yang rasa apalah sangat dengan masalah tido niih..bg saya ia adalah masalah yang paling dahsyat n dugaan yang saya rasa SUSAH sangat untuk settlekan...susah tido awal,menyebabkan tido lambat sangat2 sampai pukul 4,5 atau kadang2 disebabkan nk solat subuh on time tido lepas  subuh  then bangunnya Mashallah lambat...terlepas benda2 penting...Ya Allah saya sering bertanya kenapa saya jadi macam niih kat kwn2 saya,tap mungkin dorang tak mengalami so susah untk terangkan,saya mengalami masalah ini semenjak masuk UKM...dlu kat matrik malam kol 12 tuuh letak je kepala kat bantal ok je lena...bangun Alhamdulillah takde masalah...semenjak menjadi pelajar UKM kebiasaan yang menyusahkan saya dan menyebabkan ramai geram atau marah dengan saya,tabiat buruk yang makin lama makin menjadi...jika betul2 ada sesuatu yang penting untuk dilakaukan pada waktu pagi,saya akan sanggup tidak tido the whole night utk tidak terlajak tido,dah berapa kali saya mengabaikan tanggungjawab saya jika ia perlu dilakukan pada waktu pagi...saya sangat sedih,sangat,sangat sedih..takde yg lebih menyedihkan apabila buka je mata dari tido then tgk jam dan baru teingat ada benda yang kita terlepas...masa telah berlalu,nak menyesal tak guna..


Banyak petua sepanjang tabiat nii makin lama makin takleh diselmatkan ,lagi2 kalau terlepas benda2 penting,muka frust mmg takdapat nk disorokkan,anatara petuanya adalah tido awal,so bangun pun awal..tetapkan kebergantungan kita pada Allah untuk Allah yng mengejutkan kita pada waktu yang kita hayati..jika bergantung pd alarm..alaramlah,kita trjaga@dengar atau tidak brgantung pd alarm..jika bergantung pd manusia yg mengejutkan mungkin ya kadang2 bleh kadang2 manusia,biasalah pelupa......saya ingat cara ayah saya kejut anak2 perempuan dia..kalau dh matahari tinggi tak bangun2,ayah masuk bilik then buat2 tido sebelah kami adik beradik perempuan..kteorang naik segan,then terus bangun pastu mulut mengomel2 sbb ayah kacau tido kteorang...tap itulah saya rasa cara ayah saya bangunkan kami...dan kami semua mmg terus bangun..pastu kalau nk sambung tido ke apa,tunggu ayah turun dlu..Ya Allah..rindunya saat dikejutkan mak ayah untuk bangun p sekolah...berani kalau tak bangun,ayah sangat tak suka anak2 dia ponteng sekolah kalau takde alasan kukuh..tap sekarang dh berjauhan dengan family....hidup kene lebih berdikari,masa perlu diaturkan dengan bijaksana...bak kata ayah,pandai2lah korang hidup...mmg kena pandai


Semoga saya memperoleh faktor sebenar kenapa tabiat nii ada kat saya sejak masuk UKM..kena cari balik cara nk settlekan masalah ini,byk caranya bergantung pada Allah adalah kunci utama...yang lainya mmg saya kene ikhtiar sendiri...saya betul tak sengaja jika tidak melaksanakan tanggungjawab saya jika ia perlu dilakukan pada waktu pagi............so sad to say this :-(


Anak sapa laa nih??

1 comment:

tinta srikandi said...

jgn mlwn fitrah hidup..malam adalah ntuk tido..
tips:
pasang alarm, baca2 buku akademik dlm jam 12 mcm tu kompem senang ttido..:),g joging pagi2 jd mngelak tido pagi, mlm jgn bukak lptop nnt ketagih online smpai pagi..
peace:))